Morten Messerschmidt er den lidt aparte politiker, som flere gange har overrasket i sine udtalelser og optrædener. Messerschmidt besidder højt intellekt, passion for sit virke og en særhed, der gør, at han ikke er lige som de andre politikere. Lidt som en joker.

1: I hvilke situationer føler du, at du udnytter din magt som folketingsmedlem mest?

At sidde i et parlament er i sig selv en magtudøvelse, da man dagligt tager beslutninger, som har stor betydning for almindelige menneskers hverdag. Tag for eksempel en sag, som var kontroversiel her i weekenden. De radikales formand Margrethe Vestager siger på Det Radikale Venstres landsmøde i Nyborg, at Tyrkiet skal være fuldgyldige medlemmer af EU hurtigst muligt. Jeg opfordrer samtidigt i min tale ved Dansk Folkepartis landsmøde i Herning til, at Tyrkiet aldrig kommer med i EU. Altså en klassisk problemstilling med, at et parti vil gå én vej, og et andet parti vil gå den fuldstændigt modsatte vej. Det vil have stor betydning for danskerne, om man vælger den ene eller den anden. Hvis tyrkerne kommer med i et grænseløst Europa, vil danskerne meget hurtigt opleve, at tyrkiske arbejdere får de jobs i Danmark, som danskerne ellers skulle have haft. Det har vi allerede set eksempler på med østudvidelsen. Der er det min opgave at sikre, at jeg udnytter mit mandat til at forhindre den slags. Det er jo trods alt derfor, at folk har givet mig deres stemme. Det er en enorm magt at sidde med, og den skal man selvfølgelig være yderst professionel med at forvalte.

2: Hvad er det farligste ved at være politiker?

Det farligste ved at være politiker er, at man risikerer at blive en del af systemet, hvis man ikke får øjnene op for de mennesker, hvis dagligdag man i bund og grund forvalter. Hvis man selv bliver en del af det politiske system og de tanker, der præger et system, så ender man med at træffe forkerte beslutninger, fordi alle bekræfter hinanden i, at det er den rigtige beslutning. Af og til glemmer man, at det er helt almindelige menneskers økonomi, muligheder og fremtid, man sidder og bestemmer over.
Vi ser det jo især i EU for tiden, hvor de ikke-folkevalgte politikere efterhånden har tilranet sig så meget magt, at de ikke kan afsættes og træffer beslutninger, som de i bund og grund ikke har mandat til.

Senest har Kommissionens formand Barroso sagt, at EU bevæger sig mod et Europas forenede stater – altså en føderation, hvor EU skal styre de enkelte nationalstater. Det er en meget farlig kurs at lægge, som jeg i bund og grund ikke tror, at europæerne er enige i. Men EU’s ledere er blevet for indoktrineret og en for stor del af systemet, at de ikke kan se, hvad der foregår ude blandt europæerne. Ude i EU er der krise, folk mister deres arbejde og har ikke råd til sine børn. Men udgifterne i EU stiger og stiger, og det er altså de selvsamme europæere, der ingen penge har, som skal betale regningen.

3: Hvad er i dine øjne den ultimative magtanvendelse?

Den ultimative magtanvendelse er at misbruge sit mandat til egen gevinst. Når man glemmer vælgerne og kun tænker på sig selv og sit eget eftermæle, er man ude på en meget farlig kurs. Igen ser vi det desværre i EU’s systemer. De ikke-folkevalgte ledere, såsom Rumpoy og Barroso, har jo været med til at bringe de sydeuropæiske lande i den nuværende situation, hvor de i bund og grund er statsbankerot pga. eurosamarbejdet. Hvis Tyskland ikke havde holdt hånden under Sydeuropa, var de gået bankerot for længst.

Den ultimative magtanvendelse opstår i det øjeblik, at politikerne ikke selv kan se, at de har gjort noget galt. Den opstår i det øjeblik, hvor de bliver for egoistiske til at lade deres mandat falde, hvis de ikke kan komme med løsninger. I EU sker det dagligt. Barroso og Rumpoy mener bare, at man skal fortsætte med at forlænge deres mandat, sende flere penge til EU, så skal de nok løse problemerne. Men ærlig talt – det var dem, som i første omgang skabte denne forfærdelige gældsspiral, og nu vil de have lov til at bruge flere penge på at redde situationen.

Det er ultimativ magtanvendelse i sin grimmeste form.

 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Reportage fra EU-tur 2013

Aktuelt - 18, august 2014

Europa tur-retur

Læs mere

10 podcasts til din sommerferie

Aktuelt - 10, juli 2018

Stud.jur. byder sommerferien varmt velkommen, smækker benene op og slapper af med en podcast i ørene. Lad dig inspirere af følgende titler til at gøre det samme. 24 Mord En Radio 24-Syv-julekalender tilbage fra 2013, men det gør den absolut ikke mindre værd at anbefale. Hør ”24 Mord”, hvis strandturen bliver lidt for hyggelig, og du får brug for et gyser-twist baseret på virkelige, retsmedicinske sager. ”24 Mord” er baseret på bogen ”Mord i virkeligheden – 24 retsmedicinske sager” og […]

Læs mere