Onsdagsposten er sponsoreret af Plesner

Godmorgen og velkommen til ugens onsdagspost.

Onsdag den 13. januar 2016

Vi er så småt ved at være halvvejs igennem årets første måned, hvilket kan betyde en lang række forskellige ting. Mange af os befinder sig i skrivende stund højest sandsynligt ved en form for skillevej, hvis krydsning kræver, at vi enten træffer et valg eller samler os lidt ekstra mod.

Hører du til gruppen af jurastuderende, som endnu ikke har fået ferie, er den sidste eksamen formentlig lige rundt om hjørnet. Du er faktisk over halvvejs i din eksamensperiode, og slutspurten er gået ind. Jul og nytår er allerede gået tabt i læsning. Det er nu eller aldrig.

Kan du ikke nikke genkendende til den tårevædede tragedie , som udspiller sig blandt medlemmerne af ovennævnte gruppe, er du måske én af dem, som valgt at forkaste Studiestrædes brogede kanter i et halvt år til fordel for et udvekslings- eller praktikophold. I så fald er tiden ved at være inde til afgang. Du er muligvis allerede taget afsted. I begge tilfælde skal der tages afsked og bydes velkommen på én og samme tid.

Måske skal du til at skrive din bachelor eller dit speciale. Forude venter flere måneders hårdt arbejde. Det bliver tough, det ved du, men når du har krydset denne skillevej, har du afsluttet et kapitel i dit liv og kan gøre klar til at begynde et nyt.

Nu til ugens juridiske nyheder, som har krævet både valg og mod for de implicerede.

God læselyst!


Kronprins Frederik kan køre over Storebælt, som det passer ham. Kongelige er ikke just kendt for at blive anklaget eller retsforfulgt. I Spanien er det imidlertid ikke gået prinsessen og hendes mand helt godt. 

Spaniens prinsesse Cristina og hendes mand bliver mandag stillet for retten i Palma de Mallorca i en sjælden straffesag mod kongelige.  Foto: PEDRO ARMESTRE, JOSEP LAGO

Spansk prinsesse stilles for retten

i sag om svindel

Spaniens prinsesse Cristina og hendes mand bliver mandag stillet for retten på Mallorca i en straffesag.


El Chapo. Den berygtede narkobaron har haft gang i egen udgave af en afsluttende scene i The Shawshank Redemption. 

El Chapo betyder »lille« på spansk.  Foto: HO

Flygtede gennem kloak:

Sådan blev verdens største

narkobaron arresteret


Likvideringen af de tre unge mænd på Frederiksberg sidste år er muligvis forsøgt gengældt.

Arkivfoto: Der var tale om decideret likvidering, da tre unge mænd blev dræbt i en lejlighed på Frederiksberg i november. Nu har politiet anholdt en større gruppe personer, som angiveligt var i færd med at planlægge en hævnaktion.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Politiet: Anholdte kender næppe

folk bag tredobbelt drab

En gruppe unge mænd mistænkes for at ville hævne tredobbelt drab på Frederiksberg. De kender dog næppe gerningsmændene, mener politiet.


 LEGO har klodset i den. No pun intended.

Lego idømt millionbøde

for prisaftaler i Tyskland

De tyske myndigheder har idømt Lego en bøde på 130.000 euro for at kræve minimumspriser af forhandlere.


Skandalen mod Volkswagen fortsætter.

Med over 500 søgsmål er en tidligere FBI-chef nu kaldt ind til at bistå med at finde forlig. 

 

Forhenværende FBI-chef

skal mægle mellem

VW og sagsøgere

Der er indgivet over 500 søgsmål mod den tyske bilkoncern, og nu indkaldes tidligere FBI-chef til hjælp.

 

 


Du troede, at du havde hørt det sidste om Melodi Gran Prixet i København i maj 2014, men du tog fejl. Millionunderskuddet rejser stadig ubesvarede spørgsmål.

Erstatningskrav truer

efter Grand Prix-skandale

12BUSStaten-inddrager-Kamme.jpg
 Halvandet år efter Melodi Grand Prixet i København i maj 2014 er der endnu ikke taget stilling til, hvor ansvaret for arrangementets million­underskud skal placeres. Foto: Bax Lindhardt

2016 har allerede bragt uklarheder og nu muligvis også en helt ny type retssager med sig. Det drejer sig om konkurrenceklausuler i ansættelseskontrakter.

 

Byge af retssager på vej

om bånd på medarbejdere

En ny lov om hvordan arbejdsgivere må forhindre medarbejdere i at tage job hos bl.a. konkurrenter, har til hensigt at begrænse brugen af klausuler i ansættelseskontrakter. Om det sker, er advokater og lønmodtagernes og arbejdsgivernes foreninger usikre på, men de forventer alle en bunke af retssager for at afklare de nye regler.

 Nye regler om klausuler i ansættelseskontrakter kommer til at betyde flere retssager, vurderer eksperter. Foto: Lawrence Manning

“Fashionable late” er ikke et term, som vi opererer med i den juridiske verden. I dette tilfælde kan 24 timers forsinkelse komme til at koste dyrt.

 

Stor bommert kan blive dyr

for kendt advokatfirma

Baggrund: Gorrissen Federspiel indleverede anke en dag for sent til Højesteret. Det kan koste millionerstatning i strid om flymotorer for mere end 40 mio. kr. efter Cimber Sterlings konkurs.

En sag om retten til en række flymotorer kan ende med at blive en dyr fornøjelse for advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Foto: Jens Dresling

(Visited 130 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 050918

Aktuelt - 05, september 2018

Godmorgen og velkommen til onsdagsposten! Velkommen tilbage til en nyt studie år og et nyt semester, der til vores alle sammens glæde skydes i gang med et sandt stykke retshistorie! I går blev grænserne for vore grundlovsfæstede foreningsfrihed uden fortilfælde i nyere dansk retshistorie – ret præcist siden 1924 – indskrænket. Med opbakning fra Rigsadvokaten og Justitsministeriet har Københavns Politi forbudt blågårdsgadedrengene; bedre kendt som Loyal to Familia. I følge Pape Poulsen har  “det aldrig været grundlovsgivers intention, at dybt kriminelle bander, der […]

Læs mere

Marlene Wind

Aktuelt - 15, august 2014

EU-Domstolen tog stilling til et spørgsmål vedrørende den danske lovgivning om studiestøtte. Domstolen fandt, at den danske lovgivning var i strid med EU-retten, og den danske stat var således nødsaget til at tage afgørelsen til efterretning. Det er ikke første gang, at EU-Domstolen afsiger domme, der har fået sindene i kog hos danske politikere såvel som hos dele af den danske befolkning. Domstolens fortolkningsstil er blevet kritiseret i skarpe vendinger, og alt lige fra politikere til erfarne jurister har sået tvivl om EU-Domstolens eksistensberettigelse. Stud.Jur. har mødt en af Danmarks dygtigste og mest velformulerede eksperter inden for EU-systemet til en samtale om forholdet mellem ret og politik.

Læs mere