Af Daniel Boalth Petersen


 

Det var blevet morgen den 8. marts 2017, og vi – vinderholdet af JD’s Processpil 2016 – stod pakket og parate til takeoff i Københavns Lufthavn med retning mod det skønne Paris – alt betalt og sponseret af advokatfirmaet LETT (nu DLA Piper).

 

Thi kendes for ret

Forud var gået et hektisk semester for gruppen på fem. Vi var et sammensat hold af flere årgange fra dels bachelor-, dels kandidatuddannelsen. Ved siden af studiet, studiearbejde og familieliv, havde vi sagt ’ja tak’ til JD’s store semester-challenge, og som de andre hold var vi fast besluttede på at levere en præstation udover det sædvanlige.

 

Ind i mellem semesterets mange fag, lykkedes det os at få sat nogle lange eftermiddage og aftener af til at gennemgå sagens faktum… ’Hvor stod den bil egentlig henne? Nord eller syd? Er sagen i virkeligheden faldet for forældelsesfrist?’. Derefter gik der dage med udarbejdelse af processkrifter. En proces hvor juraen, fakta, hvert et skrevent ord og komma blev vendt.

 

Selv om vi læste på vidt forskellige semestre, kunne vi hver især bidrage til den fælles opgave. Noget man som 2. årsstuderende måske godt kunne være lidt nervøs for, når man blev sat sammen med ’ældre’ studerende. For nogen var erstatningsretten langt væk. Til gengæld havde man helt styr på forældelsesloven og procesreglerne. Det var for alle parter en god oplevelse at arbejde på tværs af årgangene.

 

Da det endelig blev onsdag sidst i november, dagen for den storslåede finale i Højesteret, var spændingen ulidelig. Der blev varmet op med ’bjørnen’, en øvelse udi i retorikkens fagre verden, indøvet sammen med en retoriker i LETT’s (DLA Piper) lokaler på Rådhuspladsen. For der skulle procederes for tre Højesteretsdommere, og som én pointerede: ”prøv og tænk på, hvor meget jura der er i bare ét af deres hoveder”. Ingen ’klap’ måtte gå ned nu; alt det indøvede skulle leveres bestemt og overbevisende. Nervøsiteten sad helt uden på tøjet, og en åndedrætsøvelse leveret af HR-chefen ved LETT (DLA Piper) måtte i brug helt til den sidste beroligelse.

 

Procedurerne, replikken og duplikken kom til at handle om selve forståelsen af faktum, og enige var holdene ikke. Meningerne var delte. Hvordan skulle en brandteknisk rapport forstås? Mens Højesteretsdommerne voterede, beroligede advokaterne Ninna Højer Jensen og Maria Schmiegelow fra Horten gruppen. De to advokater, der havde fungeret som sparringspartnere og vejledere for gruppen gennem semesteret, mente bestemet, at det var gået godt. Det var dog et skarpt felt af fire gode hold og 20 gode enkeltpræstationer, men som altid måtte en afgørelse træffes. Alle var meget spændte.

 

Det havde på alle måder været et hektisk semester, og glæden var derfor overvældende, da Højesteretsdommerne udpegede vinderholdet og den bedste enkeltpræstation, årets procedør. Herefter fulgte en aften for alle holdene og deres familier med champagne og andre lækkerier i LETTs (DLA Piper) lokaler, herunder overrækkelse af præmier til vinderholdet og årets procedør – en tur til Paris med Partner René Offersen og advokat Andreas Medom Madsen fra LETT (DLA Piper).

 

Vive la France

Der var gået nogle måneder siden den aften i november 2016. Eksaminer, semesterafslutning og opstart af et nyt semester havde ramt gruppens medlemmer. Et par dage i Paris med alt betalt var dog et kærkomment afbræk i semesteret, som alle så frem til.

 

Da vi ankom til byernes by, gik den med metro gennem byen, hvor René Offersen straks gik i gang med at varme op til turens hovedformål med en inspirerende introduktion til voldgift. Et område, der tydeligt optager René, og som han derfor kunne berette om med stor entusiasme. Turens hovedsigte var nemlig et besøg i International Chamber of Commerce (ICC). René er det eneste danske medlem af ICC.

 

Efter Renés oplæg ankom holdet til hotellet midt i Paris, og efter indcheckning gik turen videre til en libanesisk restaurant, som René ofte besøger på sine forretningsrejser til ICC. Aftenens madoplevelse blev serveret med en tilpas mængde rødvin og med at godt miks af både faglige og private anekdoter.

 

Dagen derpå gik turen til ICC gennem Paris’ travle gader. Vi blev taget godt imod af ICC’s faste stab, og der blev på engelsk afholdt et oplæg om, hvad ICC er for en størrelse, hvilke parter der søger ICC’s hjælp til konfliktløsning, internationale karrieremuligheder og meget andet. Det var et meget inspirerende oplæg, der gav indsigt i en del af juraen, som man, i hvertfald som 2. årsstuderende, ikke havde stiftet bekendtskab med tidligere. Et oplæg, der på alle måder gav en lyst til at lære mere.

 

Dernæst stod dagen på frokost, hvorefter René og Andreas skulle i arbejdstøjet og vi andre ud og opleve Paris’ utallige seværdigheder. Dagen blev rundet af med endnu en kulinarisk oplevelse og en tur videre i byen.

 

Dagen efter gik turen retur til København og semesterets læsning. Det havde været en god og gennemført oplevelse fra start med JD’s intro til procespillet og til dets endelige afslutning med et besøg ved ICC. Og jeg er overbevist om, at jeg skriver på alles vegne, når jeg siger, at processpillet varmt kan anbefales. Uanset om man så gør det for den faglige oplevelse i forberedelsen og i Højesteret, turen til Paris, studiemotivationen eller noget helt fjerde, så bør man gribe chancen og tage imod udfordringen. En udfordring, der har været både underholdende og studierelevant.

 

 

(Visited 517 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 051218

Aktuelt - 05, december 2018

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! Det er svært at pege på en enkelt artikel i dag, der kan tage prisen for den største juridiske nyhed i den forgangne onsdagspostuge. Det skyldes primært, at vi har enormt mange skæve nyheder i denne omgang, der kan være kæmpe nyheder for nogen og ubetydelige for andre. Skulle der alligevel peges på en, er det den skelsættende afstemning, der fandt sted i det britiske parlament i går. For første gang nogensinde i den britiske […]

Læs mere

Jesper Steinmetz – om magt

Aktuelt - 13, august 2014

Når politiske beslutninger bliver vedtaget, er det væsentligt, at de bærer præg af den offentlige mening, som den udtrykkes i pressen. Pressen bliver dermed, som privat modmagt til den offentlige statsmagt, en politisk statsmagt – også kendt som ”den fjerde statsmagt”. Ved indførslen af dette begreb er der blevet sat fokus på pressens rolle som demokratiets kontrollant. Stud.Jur. har talt med USA-korrespondent på TV 2 Nyhederne, Jesper Steinmetz, om medierne som politisk statsmagt.

Læs mere