Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Den forgangne uge har været spækket med store juridiske og politiske nyheder! Det hele er naturligvis spændende, men for nostalgiens skyld, starter vi med Brexit i Storbritannien.

Det vakte ramaskrig, da premierminister, Boris Johnson, tidligere på måneden suspenderede det britiske parlament i fem uger. Boris Johnsons politiske modstandere anklagede premierministeren for at ville tvinge brexit igennem uden en skilsmisseaftale ved at sætte parlamentet uden for indflydelse. Ifølge premierministeren er det dog kutyme at suspendere parlamentet ca. en gang om året i forbindelse med regeringens forberedelse af den kommende samling, og ifølge regeringens advokater er der tale om et udelukkende politisk anliggende, der ikke vedrører domstolen. Kutyme eller ej, er suspenderingen ifølge højesteret ulovlig, og dermed også annulleret. Boris Johnson er dog tilsyneladende langt fra tilfreds med afgørelsen. I går aftes afviste premierministeren nemlig at udelukke, at han kan finde på at suspendere parlamentet igen – dette på trods af højesterets afgørelse. Den dramatiske tur i højesteret har endnu en gang kastet Brexit ud på gyngende grund, og vi holder jer naturligvis opdateret!

Vi skal i denne uge også et smut forbi den spanske højesteret! I går blev det i Spaniens højesteret nemlig afgjort, at diktatoren Francisco Francos grav kan flyttes. Spaniens regering begrundede i 2018 beslutningen med, at den ikke ville ”fortsætte med at glorificere diktatoren”, der indtil videre har delt gravsted med ca. 34.000 ofre for Den Spanske Borgerkrig. Flytningen af den spanske diktators jordiske rester har eftersigende splittet den spanske befolkning. Francisco Francos familie forsøger nu at få flyttet graven til Almudena-katedralen, hvor Francos datter ligger begravet.

Det er ikke kun de udenlandske domstole, der har sørger for nyheder i denne uge. Den danske byret har nemlig også været på arbejde. To hjemløse mænd, tiltalt for at have etableret ulovlig, utryghedsskabende lejr ved at sove på gaden, er blevet frifundet. Regeringens støttepartier har nu tænkt sig at presse regeringen for at få afskaffet den lovgivning, der har hevet de to hjemløse i retten. Ifølge både SF, Radikale Venstre og Enhedslisten rammer loven utilsigtede, og bør derfor helt afskaffes.

Det er naturligvis ikke kun domstolene, der er nyt fra i denne uge. Ruller du længere ned kan du bl.a. læse om mandagens klimatopmøde, politiets efterlysning efter en eksplosion på Amager, og på falderebet om en mulig rigsretssag mod Donald Trump.

God onsdag og god læselyst!


(Visited 166 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 110117

Aktuelt - 11, januar 2017

Onsdagsposten er sponsoreret af Plesner Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten. Onsdag den 11. januar 2017 Der kan næppe sås tvivl om, at vi befinder os i en presset periode. Januar, som vi forøvrigt ikke engang er halvvejs igennem, er en periode, hvor du bør sætte pigdæk på din cykel, en periode, hvor du opdager, at din iPhone ikke er designet til dansk vinter, en periode, hvor din hund får poteskader af vejsalt. Og nå ja, så er det også en periode, […]

Læs mere

Flygtninges familiesammenføring

Aktuelt - 19, oktober 2015

Af Maria Thornbye Tholstruphede   Gennem de seneste år er asylpolitikken strammet flere gange i takt med at flere og flere flygter til Europa og dermed også Danmark. Stramningerne har været regeringernes måde at håndtere asylansøgere på, men det kan vise sig, at stramningerne er for hårde.   Destination Danmark Det er vist ikke gået forbi nogens næse, at der er historisk mange flygtninge på vej til Europa, og en stor del ønsker at komme til Danmark.   Danmark er […]

Læs mere