Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Indledningsvist vil JD gerne takke alle, der mødte op til JD’s årlige generalforsamling i mandags. Det var en fornøjelse at se så mange fremmødte medlemmer!

Med disse ord springer vi fluks videre til ugens juridiske nyheder.

For tredje gang i historien er en rigsretssag rejst mod en amerikansk præsident. I går aftes begyndte rigsretssagen, og Senatet skal derfor for en stund fungere som en retssal. Donald Trump er anklaget for embedsmisbrug og for at have modarbejdet Kongressens undersøgelse af det påståede misbrug. Republikanerne mener, at det er en politisk retssag og ikke en juridisk, og Donald Trump kræver sagen droppet. Demokraterne derimod ønsker en langstrakt retssag, hvor de amerikanske vælgere kan følge med. Ganske belejligt, når nu rigsretssagen kommer samtidig med et valgår. Vi følger naturligvis med hele vejen.

Det er dog ikke kun i USA, der sker ting og sager. Efter flere måneders protester, har Libanon fået ny regering. Hassan Diab har indtil nu været midlertidig premierminister i et land uden en effektiv regering, og det er nu lykkes ham at danne ny regering. Oprøret mod den libanesiske regering begyndte i oktober, da regeringen forsøgte at indføre en ny skat på appen WhatsApp.

I Danmark har Østre Landsret skærpet straffen for hjemmerøverier i Danmark, hvor strafferammen indtil nu har været op til 15 år. Østre Landsret har idømt to kroatiske brødre 16 års fængsel for 22 hjemmerøverier. Brødrene blev idømt 15 års fængsel i Byretten.

Afslutningsvist skal herfra lyde en opfordring til ikke at snyde med karakterer, lægeerklæringer og andre dokumenter. Sidste år blev det til hele otte sager om dokumentfalsk på Københavns Universitet. Vicedirektør Rie Snekkerup fortæller, at KU har en nøje procedure med den slags sager, og hun peger desuden på, at mange unge ikke ved, hvilke konsekvenser det har, når man laver dokumentfalsk. Lad os håbe, at dette ikke også gør sig gældende på det juridiske fakultet, hvor vores uddannelse indledes med strafferet…

God onsdag og god læselyst!
 

 

(Visited 183 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagspost – 23092020

Aktuelt - 23, september 2020

Godmorgen og velkommen til onsdagsposten. Vi ligger i dag ud med Danmarks udenrigspolitik. Jeppe Kofod har nu udtalt, at Danmark nægter i lighed med andre EU-lande at anerkende Aleksander Lukasjenko som præsident for Hviderusland. Dette sker efter Aleksander Lukasjenko oppositionen har dokumenteret omfattende valgfusk, og at flere hundredtusinde hviderussere har demonstreret de seneste seks uger. Præsidenten har udtalt, at han vil skabe ro i Hviderusland med “de allerhårdeste midler”, hvilket blandt andet har resulteret i at demonstranterne blev mødt med […]

Læs mere

Marlene Wind

Aktuelt - 15, august 2014

EU-Domstolen tog stilling til et spørgsmål vedrørende den danske lovgivning om studiestøtte. Domstolen fandt, at den danske lovgivning var i strid med EU-retten, og den danske stat var således nødsaget til at tage afgørelsen til efterretning. Det er ikke første gang, at EU-Domstolen afsiger domme, der har fået sindene i kog hos danske politikere såvel som hos dele af den danske befolkning. Domstolens fortolkningsstil er blevet kritiseret i skarpe vendinger, og alt lige fra politikere til erfarne jurister har sået tvivl om EU-Domstolens eksistensberettigelse. Stud.Jur. har mødt en af Danmarks dygtigste og mest velformulerede eksperter inden for EU-systemet til en samtale om forholdet mellem ret og politik.

Læs mere