Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten

Onsdag er en blandet dag. For nogle er det dagen før lille fredag, for andre er det midtvejs i arbejdsugen, og for enkelte er det dagen efter, at man lige er blevet cand.jur – vi ønsker jer stort tillykke! Fælles for alle er dog, at onsdagen er dagen, hvor vi opdateres med den seneste uges juridiske nyheder.

Taget dagens solksinsrige vejr i betragtning, begynder vi i det solskinsrige Frankrig. Historien drejer sig om 66-årige Francois Fillon, som er Frankrigs tidligere premiereminister og favorit ved præsidentvalget i 2017. Han skulle eftersigende have skabt fiktive jobs til sin hustru, Madame Fillon, som blev betalt gennem skatteyderne, hvilket skaffede ham fem års fængsel for underslæb og fiktive jobs. Udover fængselsdommen modtog han også en bøde på 2,8 millioner kroner. Hans hustru er i samme drag idømt tre års betinget fængsel. Merde!

Historien om Monsieur Fillon og Madam Fillon er ikke den eneste om svindel og bedrageri i denne uge. En 20-årig mand er blevet idømt tre års fængsel og en bøde på 2,1 mio. kr., for at have stjålet 2,3 mio. kr., fra flere end 100 ældre borgere. Fidusen er foregået ved ‘phishing’, hvor gerningsmanden har ringet rundt og ’scammet’ især ældre kvinder, som har videregivet brugernavne, adgangskoder, kontioplysninger osv., hvorefter han tømmer kontierne for rub og stub. Nu står han tilbage med en tre-årig fængselsdom, et erstatningskrav på 2,1 millioner til bankerne samt en konfiskering af de stjålne 2.3 mio. kr. Alt sammen i en alder af 20. Der er vist én, der har set Catch Me If You Can.

Fra svindel på nettet til fejl i DNA-prøver. En besværlig segue, så I slipper. 3.450 retssager skal tjekkes for fejl i DNA-spor, har Rigsadvokaten og Rigspolitiet besluttet. Beslutningen beror på én konkret sag, hvor en uskyldig sandsynligvis er blevet idømt som følge af en potentiel fejl i en DNA-test. Derfor skal der ledes efter lignende fejl i andre sager, hvor DNA-bevismateriale har spillet en afgørende rolle.

Som Kim Bildsøe sidst i en udsendelse ville formulere det: og nu til sporten. Den hollandske fodboldspiller Bernio Verhagen er onsdag idømt fængsel i et år og tre måneder for vold mod sin chilenske ekskæreste. Verhagen rykkede i oktober til Danmark for at spille for 1. divisionsklubben, Viborg FF og er siden blevet tiltalt for ti forskellige forhold om voldtægt, vold, røveri, ulovlig tvang – you name it. Han blev dømt skyldig for hele molevitten bortset fra voldtægt. Man skulle tro, at han blev fjernet fra truppen i forbindelse med retssagerne, men han har faktisk ikke spillet for klubben siden første træningsdag. Viborg FF fandt ikke, at han levede op til forventningerne, hvorfor hans danske fængselskarriere er betydelig længere end hans fodboldkarriere.

Rigtig god onsdag, fortsat god sommer og rigtig god læselyst!

(Visited 37 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Studerende spekulerer i reeksamen

Aktuelt - 15, august 2014

Jurastuderende på Københavns Universitet kan i dag frit vælge at gå til reeksamen, hvis den ordinære eksamen ikke passe i deres kalender. Grundet taxametersystemet gør KU ingenting, og der må politisk handling til for at gøre op med sløseriet.

Læs mere

Reportage fra Processpillet 2012

Aktuelt - 13, august 2014

JD’s formueretlige processpil afholdes en gang årligt i samarbejde med Lett Advokatfirma. Konkurrencen ligger i efterårssemesteret og er et tilbud til alle jurastuderende, der ønsker at prøve kræfter med at føre en sag for domstolene. Dette års processpil tog nye højder med rekordmange tilmeldinger fra studerende på alle uddannelsestrin, og som hovedsponsor satte LETT en rejse til International Chamber of Commerce (ICC) på højkant.

Læs mere