Velkommen til onsdagsposten!

I skrivende stund arbejder minkavlerne på højtryk med (nu lovligt!) at aflive deres minkbesætninger og dermed også erhvervet. Vi står dog overfor en ny udfordring; nemlig den smitsomme fugleinfluenza H5N8, som har ramt en fuglebesætning i Randers. Dermed må 25.000 høns lade livet. Professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på KU, Anders Miki Bojesen, udtaler, at der er tale om en mindre besætning (normalen er fire huse af 40.000-50.000 høns hver), men ikke desto mindre vil udbruddet have stor indflydelse, både dyrevelfærdsmæssigt men også for branchen. Lars Erik Larsen, professor og ekspert i virusinfektioner i dyr og især influenza, udtaler desuden, at fugleinfluenza ganske enkelt er fatalt for fugle og kan have en dødelighed på op til 100 %. 2016 var sidst vi så et lignende udbrud, og Fødevareministeriet anslog her, at det havde kostet omkring 100 mio. kr.

Erhvervslivet har fået nok! Tre af de mest magtfulde organisationer i dansk erhvervsliv: Dansk Erhverv, Dansk Industri og restauranternes brancheorganisation, Horesta, melder ny kritik mod regeringen og epidemiloven. Lovudkastet giver kort og godt regeringen mulighed for at lukke virksomheder ned, uden at de har krav på erstatning, lyder kritikken i de tre organisationers høringssvar. Man har nemlig ved udbruddet af covid-19 indført en midlertidig lov, som fjerner virksomhedernes retskrav til at få erstatning, medmindre der er tale om et ekspropriativt indgreb. Således er virksomhederne retsløse ifølge Kim Haggren, der er underdirektør i Dansk Industri. Frederik Waage, professor i forfatningsret ved SDU anerkender den midlertidige epidemilov fra marts, som lavede reglerne om erstatning om, således at der ikke var et lovfæstet krav på erstatning. Dog mener han, at en sådan regel for fremtidige epidemier kan skabe problemer, idet restauranter ikke kompenseres for at skulle lukke. Dette vil kræve en vedtaget hjælpepakke fra politikerne, som ikke nødvendigvis kommer på banen – hermed er virksomhederne ifølge Waage på politikernes nåde. Epidemiudkastet er desuden blevet heftigt kritiseret af de øvrige partier i Folketinget. Regeringen vil invitere Folketingets partier til forhandlinger om et nyt forslag til epidemiloven.

En buste af Kong Frederik den 5., som hidtil har prydet 5. sal på Det Kongelige Danske Kunstakademi, blev for nyligt kastet ned på bunden af Københavns Havn. Gruppen Anonyme Billedkunstnere påtager sig ansvaret for handlingen, og institutleder, Katrine Dirckinck-Holmfeld, er angiveligt hjernen bag operationen. Hun udtaler selv, at der var tale om en happening, og at det var på tide, at Danmark forholdt sig kritisk til sin egen rolle i den transatlantiske slavehandel. Kong Frederik den 5. var konge af Danmark og Norge fra 1746 til 1766, hvor han, udover at være grundlægger af Kunstakademiet, også stod i spidsen for de dansk-vestindiske øer, hvor slaver udgjorde arbejdskraften. Dermed ligner aktionen dem man så i kølvandet på den fatale anholdelse af den afroamerikanske George Floyd, idet de efterfølgende demonstrationer medførte, at flere kontroversielle, historiske statuer blev vandaliseret under påskud af, at disse var symboler på kolonialisme og slaveriet. Episoden er anmeldt til politiet. Katrine Dirckinck-Holmfeld afviser, at der er tale om tyveri.

God onsdag og god læselyst!

——————————————————————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————————————————————————————

——————————————————————————————————————————————————————————————

(Visited 104 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 050815

Aktuelt - 05, august 2015

Onsdagsposten er sponsoreret af Plesner

Læs mere

Onsdagsposten 041017

Aktuelt - 04, oktober 2017

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! Kært barn har mange navne. I USA skal vi til Prom, i gymnasiet skal vi til Galla, og ifølge mormor skal vi til Årsbal.  At vi på Det Juridiske Fakultet har fundet på et helt fjerde navn, kan vi roligt være stolte af. Her kalder vi det simpelthen Årsfest. I går annoncerede JD, på samme tid som Mick Jagger skrålede “SATISFACTION” i parken, at vi lørdag d. 28. oktober holder Årsfest på Moltkes Palæ, der […]

Læs mere