Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Så blev det omsider december – glædelig jul!
Julen er jo hjerternes fest; en traditionsrig højtid, som indbyder til hygge og samvær med familie og venner – dog med behørig afstand i år. Det skal dog ikke stoppe os i hverken at fortære sygelige mængder gris og risengrød, skrabe ni juletræer eller ublufærdigt at gennemsmadre øregangene med Last Christmas på repeat!

Lad os tage hul på en længe ventet slutspurt af 2020 og se, hvad der rører sig derude.

Statens Serum Institut har gjort sig skyldig i massivt databrud! Det fremgår af Datatilsynets dokumenter, at SSI fra 2012, hvor Danmarks Nationale Biobank blev etableret, og frem til udgangen af 2018, har videregivet mere end 10 mio. blod- og vævsprøver til danske forskere uden at søge tilladelse hos Datatilsynet. Dette strider imod reglerne for behandling af persondata, idet der er tale om personfølsomt materiale. SSI skulle angiveligt først have søgt om tilladelser i november 2018, hvilket begrundes i at SSI skulle have haft en generel tilladelse fra Datatilsynet, en form for forhåndsgodkendelse. Datatilsynet forholder sig uforstående herfor, og ifølge Birgit Kleis, der er kommitteret i Datatilsynet, har SSI aldrig haft tilladelse til at udlevere blodprøver og væv uden først at spørge om lov.
Kammeradvokaten har desuden i en undersøgelse konkluderet, at der på en række områder har været “betydelige mangler” i, hvordan SSI har forholdt sig til reglerne om databeskyttelse.

Retten på Bornholm har tirsdag afsagt dom i den omtalte drabssag fra i sommer, hvor den 28-årige Philip Johansen på barbarisk vis blev slået ihjel af to brødre. Nyheden gik verden over, og mange drog paralleller til drabet på George Floyd, da Philip Johansen, som ligeledes var af afrikansk afstamning, på et tidspunkt under fataliteten fik lagt et knæ på halsen ligesom saglige George Floyd. Brødrenes motiv skulle dog angiveligt ikke være racistisk motiveret. Trods at brødrene erkendte sig skyldige efter straffelovens § 246 om grov vold med døden til følge men ikke efter § 237 om manddrab, var anklagemyndighedens primære påstand, at tiltalte findes skyldig i mord efter § 237 og dømmes til 14-16 års fængsel, henset til den særligt grove og fortsatte mishandling. Vicestatsobducenten tilslutter sig synspunktet; med de estimerede 39 læsioner har hun sjældent set et offer være så ilde tilredt. Samtlige nævninge og dommere fandt brødrene skyldige i manddrab, og brødrene fik hver 14 års fængsel. Begge har anket afgørelsen til landsretten.

I Kina har man tyvstartet med vaccination mod Covid-19, og således skønnes det, at over en million allerede er vaccineret med en ikke-godkendt vaccine. Dette erfarer DR efter at have besøgt en vaccineklinik i byen Yiwu i Zhejiang-provinsen, hvor man to gange skal stikkes mod en pris på 200. kr. pr. stik. Ifølge regeringen er den foreløbige vaccine sikker, selvom ingen af de kinesiske vaccineproducenter har fået endelig godkendelse, og det forlyder sig, at sundhedspersonale, højtstående personer i regeringen og statslige virksomheder samt folk, der skal rejse ud af landet, siden juli kunne blive vaccineret. De fremmødte på klinikken skriver under på, at de ikke taler offentligt om deres vaccination.

God onsdag og god læselyst!


________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

(Visited 53 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 240118

Aktuelt - 23, januar 2018

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! Endnu en onsdag, endnu en Onsdagspost. De to redaktører måtte erfare, at generalforsamlingen i sidste uge blev udsat, hvorfor det alligevel ikke blev vores sidste Onsdagspost, “end of an era” osv. Denne redaktør har spenderet det meste af ugen i Amsterdam, hvorfor granskning af ugens juridiske nyheder ikke har stået øverst på to do-listen, når Amsterdams gader er blevet vandret tyndt. Men en hurtig google-søgning i lufthavnen, mens man venter på at komme hjem, kan […]

Læs mere

310719

Aktuelt - 31, juli 2019

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! Hedebølgen har lagt sig tungt over Danmark de sidste par dage og det lader til at nyhedsstrømmen følger vejret og vi må konstatere, at nyhedstrømmen synes at være tørret ud. Den forgange uge har i hvertfald været usædvanlig stille! Helt begivenhedsforladt har den forgange uge dog ikke været og især én sag har fyldt meget i denne uge. Her på redaktionen følger vi tæt sagen om (not so) A$AP (out of jail) Rocky, som nu er blevet […]

Læs mere