God formiddag og velkommen til Onsdagsposten!

Uden at afsløre for meget, kan det røbes, at ugens Onsdagsposten bliver i rigsrettens navn.

Vi starter hos den frie verdens leder USA, hvor den anden rigsret mod Donald Trump på bare ét år er blevet afgjort. Det kan virke absurd, men det blev samtidig den anden frifindelse. Donald Trump, som var tiltalt for at opildne til stormen på kongressen, der før er beskrevet i Onsdagsposten, blev frikendt af senatet, til trods for at syv republikanske senatorer stemte for domfældelse. Der kræves nemlig et flertal på to tredjedele for at dømme en tiltalt.

Det republikanske mindretals leder Mitch McConnel, der igennem de sidste år har været Trumps tætte allierede, gav, på trods af at han stemte imod domfældelse, bagefter Trump ansvaret for stormen på kongressen, og det store efterspil om den påståede valgsvindel. Flere republikanere skulle angiveligt være parat til et endeligt opgør med den forhenværende præsident. Så må tiden vise, om Trumps popularitet gør ham urørlig.

Vi springer straks videre til en nok endnu større historie. Det drejer sig selvfølgelig om rigsretten mod Inger Støjberg. Imens USA har haft to af sådanne det sidste år, er denne den bare anden på 100 år i Danmark. Det kan blive ganske svært at beskrive hele historien i dette format, så fokus bliver derfor rettet mod det faktum, at Inger Støjberg har valgt sit forsvarerhold.

Holdet består af Nicolai Mallet, Rene Offersen og Jonas Christoffersen, hvoraf de sidstnævnte udgør det nystiftede advokatkontor Offersen og Christoffersen, der netop har ønsket at beskæftige sig med principielle retssager. Det kan man vist sige er lykkedes indtil videre.

Mange vil sikkert genkende navnet Jonas Christoffersen, som tidligere har været direktør for Institut for Menneskerettigheder, og samtidig været en stor stemme i medierne under corona-krisen. Nu får han så chancen for at konsolidere sit navn yderligere.

Frederik Waage, en anden prominent jurist, har udtalt sig til Advokatwatch efter udpegelsen af forsvarerne: ”Anklagerne kommer til at få kamp til stregen, og jeg forudser nogle gennemarbejdede indlæg for rigsretten, hvor anklagernes svageste holdepunkter vil blive tvistet ud fra princippet om, at enhver rimelig tvivl skal komme tiltalte til gode,”.

Vi hos JD er vel ikke de eneste, der kommer til at følge rigsretssagen nøje. I øvrigt kan DRs podcastserie ”Rigsretsreporterne” varmt anbefales!

Slutteligt skal opmærksomheden rettes mod en anden stormagt, nemlig Rusland, hvor oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj er vendt hjem efter at være blevet behandlet for et mislykket giftattentat, som angiveligt skulle være beordret af Putin selv.

Der har de seneste år været en del kritik af Ruslands varetagelse af menneskerettigheder, og dette er blevet yderligere aktualiseret. Aleksej Navalnyj er nemlig blevet smidt direkte i fængsel (3,5 år!), for angiveligt at have overtrådt betingelserne for en betinget dom han modtog for skatteunddragelse nogle år tilbage, herunder at Navalnyj skulle tjekke ind med hyppige mellemrum hos de russiske myndigheder. Problemet var blot, at Navalnyj lå i koma! En uhyggelig udvikling, der giver anledning til at værdsætte de menneskerettigheder vi nyder her i Danmark.

God læselyst og god onsdag!

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

 

 

(Visited 81 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Onsdagsposten 250418

Aktuelt - 25, april 2018

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! I dag er ikke nogen almindelig onsdag, og den bedste måde at beskrive den på er vel med et maltrakteret journalistisk begreb: Breaking! Klokken 13 afsiges der dom i Ubådssagen, tidligt i morges indgik forbundene under LO et forlig med Danske Regioner og stemmerne er nu talt op: Siumut har vundet det grønlandske valg. Herudover har ugen i sin helhed bibragt os både gode og dårlige nyheder, som der dog ikke blev plads til nedenfor. […]

Læs mere

240719

Aktuelt - 24, juli 2019

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten! Så blev det igen onsdag og endelig en varm én af slagsen. En hedebølge er langsomt på vej ind over Europa og det bliver bogstavligt talt hot! Man kan gå hen og blive en smule doven af varmen og bliver nyhederne derfor nedprioriteret, så kan du glæde dig over, at vi har samlet de allervigtigste her. Den forgange uge har været en ganske begivenhedsrig én af slagsen, og her henvises der ikke kun til MIL. […]

Læs mere