Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

”Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde?!”
En lille popquiz til de førsteårsstuderende – kan man som talsperson for en gruppe sige ovenstående under en demonstration, uden at det afføder retlige konsekvenser?

Spørgsmålet er endnu uafklaret, men jeg kan da afsløre, at der er tale om en talsperson fra bevægelsen Men in Black, som lige nu sidder på anklagebænken, og er tiltalt for at opfordre til grov vold mod politiet, og grov forstyrrelse af den offentlige orden under den demonstration som fandt sted på Rådhuspladsen d. 3. januar. For at gøre ondt værre, står vedkommende endvidere overfor den nye og særlige coronabestemmelse, straffelovens §81 d, som kan bruges, hvis forbrydelsen ”har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark”.
Bestemmelsen har hidtil været anvendt ved fuskeri med hjælpepakker og anden kompensation, og af forarbejderne fremgår det, at anvendelse forudsætter ”at lovovertrædelsen helt eller delvist skal have været motiveret af at udnytte den situation, som covid-19-epidemien i Danmark har medført”. Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved KU, udviser dog en vis skepsis, taget forarbejderne i betragtning: ”I lyset af formålet med indførelsen af paragraf 81d virker det uholdbart at anvende bestemmelsen på vold mod politiet i forbindelse med opløb og optøjer, uanset om der er tale om uroligheder i forbindelse med protest mod covid-19 restriktioner.” Domstolene antages at have en vid skønsmargin, så det bliver meget interessant at se, om den forestående sag vil falde ind under § 81 d!

Smitten i Vollsmose har de seneste par dage været på himmelflugt, og stod det til regeringen, skulle der da også indføres en testpligt hos beboerne. Dog har Folketingets nye Epidemiudvalg modsat sig ønsket fra regeringen om at indføre denne pligt, til trods for en blåstempling fra Epidemikommissionen. Forvirret?

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer (embedsmænd), som skal rådgive og komme med indstillinger til regeringen. Epidemiudvalget valgte bl.a. ikke at indstille krav om udendørs brug af mundbind i Vollsmose, hvorfor regeringen ikke kunne foreslå det i Epidemiudvalget. Epidemiudvalget består af 21 medlemmer, alle fra Folketinget, og de kan modsætte sig regeringens ønsker til nye coronaregler, skulle der være et flertal herfor. Mandaterne er omregnet til et antal medlemmer i udvalget, der nogenlunde svarer til partiernes størrelse i Folketinget, men ikke helt; S, SF og DF har 11 ud af 21 pladser, selvom de tre partier tilsammen kun har 81 mandater i Folketinget, hvorfor udvalget ikke er helt repræsentativt.

Pas på gummerne derude! Priserne på nikotinposer falder i skrivende stund med 20%! Nikotinposer, snus og tyggetobak er tre forskellige produkter, men vi unge omtaler det som det samme, nemlig ”daus”, ”snulle” eller blot ”snus”. Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på KU, fortæller: ” Og fordi nikotinposerne har været lovlige at reklamere for, kommer i mange frugtige smagsvarianter og er et billigt alternativ til tobak, er det blevet nemt for tobaksfirmaerne at sælge, og det hopper de unge på”. Da nikotinposerne ikke indeholder tobak, har der ikke været meget lovgivning på området, men d.15. december vedtog Folketinget flere skærpelser for nikotinposerne, der vil træde i kraft den 1. april 2021. Disse indebærer 1) at det bliver ulovligt at sælge til personer under 18 år, 2) der må ikke reklameres for produktet, da det bliver omfattet af et udstillingsforbud og 3) produktet skal mærkes med advarsler, som man kender det fra tobaksvarer.

God onsdag og god læselyst!

________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________

(Visited 79 times, 1 visits today)

Del denne artikel

BREXIT vs BREMAIN

Aktuelt - 14, juni 2016

 BREXIT vs BREMAIN Af Helene Fussing Clausen   Du har sikkert både hørt og læst om Brexit. Og du har måske også en idé om, hvad det nyligt konstruerede ord refererer til. Men måske stopper din viden her, fordi du i de sidste par uger har været begravet i paragraffer, jurabøger og lovsamlinger. Du har med andre ord beskæftiget dig med langt vigtigere ting end det, der foregår i verdenen omkring dig. Men alting har en ende; selv eksamensperioden på […]

Læs mere

Onsdagsposten 230316

Aktuelt - 23, marts 2016

Onsdagsposten er sponsoreret af Plesner   Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten. Onsdag den 23. marts 2016 Tirsdag den 22. marts 2016 blev på ulykkelig vis en dag, der vil blive husket fremover. Islamisk Stat slog til igen og dræbte over 30 uskyldige mennesker og sårede mindst 250. Terrorangrebet i Bruxelles er en påmindelse om at stå sammen, en påmindelse om at vise medmenneskelighed og en påmindelse om at vise næstekærlighed. Vi er Bruxelles. Vi er Paris. Vi er hele verden samlet i […]

Læs mere