Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Imens vi troligt afventer de næste museskridt i genåbningsplanen, lægger såvel påskeferie som fortsatte coronarestriktioner sig stadig tungere over det danske samfund. Onsdagsposten kigger derfor i denne uge mod udlandet for nok engang at forsyne dig med et juridisk nyhedsoverblik som adspredelse til ferielæsningen. 

Vi starter i USA, nærmere bestemt delstaten Minneapolis, hvor den længe ventede retssag om George Floyds død netop er blevet indledt. På anklagebænken sidder den politibetjent, der havde sit knæ placeret på Floyds nakke og hals i mere end otte minutter, tiltalt for drab. Vi har alle set de uhyggelige billeder, men i de næste fire uger venter altså et retsligt opgør, der bliver værd at følge. Anklager og forsvarer har brugt den seneste tid på at blive enige om hvertenkelt medlem af juryen, hvor særligt fordelingen af repræsenterede racer var på dagsordenen ved forhandlingsbordet. Uanset hvad udfaldet af sagen bliver, er der tale om et uhyggeligt betændt emne, der rækker langt udover den konkrete sag. 

Fra frihedens land bevæger vi os videre til et sted, hvor folk i øjeblikket nyder mindre frihed. I al-Hol og al-Roj-fangelejrene i Syrien sidder, som man nok ikke har kunnet undgå at blive gjort opmærksom på, 19 børn og syv kvinder med tilknytning til Danmark, som godt kunne tænke sig at være med på næste afgang til Kastrup. På Christiansborg har de også fået øje herpå, og efter stor debat om hvorvidt Danmark skal hjælpe de pågældende – særligt børnene – hjem i trygge rammer, har Regeringen nu handlet på spørgsmålet. En nyligt nedsat task force, skal i den kommende tid undersøge, hvordan man under dansk lovgivning kan hente de danske børn hjem uden deres mødre. Det Juridiske Fakultets egen Jens Elo Rytter har betegnet dette som “en svær opgave”.

God læselyst og god påske!

_________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________

(Visited 41 times, 1 visits today)

Del denne artikel

Portræt af Justitsministeriet – det samlede justitsvæsen

Aktuelt - 13, december 2016

Af  Sibel Savas   Justitsministeriet varetager opgaver vedrørende det samlede justitsvæsen, herunder bl.a. politi- og anklagemyndighed, retsvæsen og kriminalforsorg. Justitsministeren er således ansvarlig for et stort lovområde og er derfor også en flittig gæst i Folketinget. Typisk fremsætter justitsministeren mere end 30 lovforslag per folketingssamling. Justitsministeren modtager også mange spørgsmål fra folketingsmedlemmerne – de såkaldte § 20 spørgsmål – og fra Folketingets forskellige udvalg, herunder navnlig Folketingets Retsudvalg. Der er ca. 20.000 ansatte på hele ministeriets område. Af disse er […]

Læs mere

Gud, fri mig vel

Aktuelt - 22, maj 2017

Af: Niels Frederik Balling Larsen Efter et halvt århundredes fravær er et af fortidens gamle spøgelser kommet ud af sit skjul for at hjemsøge Danmarks religionskritikere. For første gang siden 1971 er der rejst tiltale efter Blasfemiparagraffen, og det har fået Folketingets partier op af stolene. Socialdemokratiet og Venstre spænder dog ben for en afskaffelse, fordi det kan skade Danmark. Men hvad er egentlig konsekvenserne, hvis vi afskaffer Blasfemiparagraffen – eller hvis vi ikke gør?   Straffelovens § 140 lyder […]

Læs mere